САЩ отмени оръжейно ембарго срещу Виетнам
САЩ отмени оръжейно ембарго срещу Виетнам / БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама обяви днес в Ханой отменянето на американското оръжейно ембарго срещу Виетнам - един от последните остатъци от приключилата през 1975 г. война между двете страни, предаде АФП.

"Съединените щати отменят забраната", заяви Обама на пресконференция в първия ден на посещението си във Виетнам, с което САЩ осъществяват най-сериозното сближаване с Ханой от 20 години насам.

"Решението за вдигане на забраната не е продиктувано от отношенията с Китай, а от желанието ни да завършим дългия процес на нормализиране на връзките, който започнахме с Виетнам", добави президентът.

"Всяка продажба, която извършваме, с когото и да било, се разглежда като самостоятелна операция и ние проучваме дали тя е подходяща или не", уточни той. Ще продължим да правим тези анализи, но вече няма да има забрана, основаваща се върху идеологическите различия между двете страни, подчерта Обама, цитиран от АП.

САЩ очакват по-значително сътрудничество между въоръжените сили на двете страни, включително при реакции на хуманитарни бедствия, отбеляза президентът.

В края на 2014 г. правителството на Обама разреши частично отменяне на ембаргото, отнасящо се до отбранително оборудване като патрулни кораби например - "единствено за целите на морската сигурност".

САЩ отмени оръжейно ембарго срещу Виетнам
netinfo

"Оценяваме много високо решението за пълно премахване на забраната за продажба на оръжие на Виетнам. Това показва, че отношенията между нашите две страни са се нормализирали изцяло", заяви виетнамският президент Чан Дай Куанг.

Огласяването на края на ембаргото е сигнал към Пекин, който все по-често демонстрира сила в Южнокитайско море, където Виетнам и Китай си оспорват групи острови.

През 1994 г. САЩ отмениха икономическото ембарго, а на следващата година Вашингтон и Ханой нормализираха дипломатическите си отношения.

Източник: БТА