САЩ осъдиха публикуването на секретни документи за конфликта в Афганистан
САЩ осъдиха публикуването на секретни документи за конфликта в Афганистан / снимка: morguefile.com

САЩ осъждат публикуването на секретни документи за предполагаеми връзки между пакистанските тайни служби и афганистанските бунтовници, заяви президентският съветник по националната сигурност генерал Джеймс Джоунс, цитиран от АФП и ДПА. „САЩ остро осъждат публикуването на поверителна информация от хора и организации, които застрашават живота на американци и на наши съюзници, както и нашата национална сигурност", се казва в изявление на генерал Джоунс.

В. „Ню Йорк таймс" и още два вестника отпечатаха вчера документи, публикувани в сайта Wikileaks, според които съюзникът на САЩ Пакистан позволява на служители от разузнаването да общуват пряко с талибаните. Изданието нарича тези разговори „тайна стратегия" и посочва, че на тях се организират мрежи от групи бунтовници, които се бият срещу американските военни в Афганистан и дори се кроят заговори за убийство на афганистански лидери.

Сайтът Wikileaks не направи опит да се свърже с нас по въпроса за тези документи - САЩ узнаха за публикуването им от печата, се казва в декларацията на генерал Джеймс Джоунс. Безотговорното изтичане на информация няма да се отрази на поетите от нас ангажименти за укрепване на съюза с Афганистан и Пакистан в името на борбата с общите ни врагове, гласи декларацията.

Според „Ню Йорк таймс" преди няколко седмици документите, публикувани от Wikileaks, били получени също от британския всекидневник „Гардиън" и германския „Шпигел", посочва БТА. Вестниците се съгласили да отпечатат в неделя поверителната информация, основаваща се на 92 000 документа, използвани от офицери в Пентагона и от войските на място, защото тя щяла да се появи в интернет.

Според ДПА документите показват детайлно защо, след като САЩ похарчиха близо 300 млрд. долара за войната в Афганистан, талибаните сега са по-силни от когато и да било. Документите, публикувани от Wikileaks, се отнасят за периода от януари 2004 до декември 2009 г., преди президентът Барак Обама да обяви новата стратегия за изпращане на значителни подкрепления в Афганистан, добавя ДПА.

Посланикът на Пакистан в САЩ нарече безотговорно публикуването на поверителни документи за войната в Афганистан и потвърди, че страната му е твърдо ангажирана в борбата с талибаните, предаде АФП. Посланикът Хусаин Хакани посочва в комюнике, че документите, публикувани от сайта Wikileaks, съдържат неточна информация и не отразяват действителността. „САЩ, Афганистан и Пакистан са стратегически партньори и заедно се борят на бойното поле и в политиката с Ал Каида и нейните талибански съюзници", се казва в комюникето на посланика.