САЩ обявиха по-строги изисквания за посетители
САЩ обявиха по-строги изисквания за посетители / netinfo
САЩ обявиха нови ограничения за посетители от Западна Европа, Япония и още няколко държави. Министърът на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф обяви, че гражданите на 27 страни ще трябва от януари да подават в интернет предварителна молба за разрешение за пътуване.

Новата мярка е резултат от препоръките на комисията за разследване на атентатите от 11 септември. Целта й е да затрудни достъпа до САЩ за потенциални терористи, идващи от държави като Франция, Германия, Швейцария, Великобритания, Белгия, Португалия, Испания, Сингапур, Нова Зеландия, Япония и Австралия.

Тази система ще използва електронните средства на 21 век за получаване на основна информация за пътуващите без виза в САЩ. Това е относително прост и ефикасен начин за подсилване на сигурността ни и сигурността на международните пътници, като същевременно се запазва важната безвизова програма за ключовите ни съюзници, обяснява Чертоф.

Гражданите на около 30 държави не се нуждаят от виза за туристически посещения в САЩ. Сред тях са повечето европейски страни, Австралия, Япония, Сингапур и Бруней. Според новите правила от януари те ще трябва да подават молба за разрешение за пътуване по интернет най-малко 72 часа преди заминаването. Пътниците ще трябва да са снабдени с това електронно разрешение за пътуване преди да се качат в самолет или кораб.