САЩ обявиха африканските лъвове за изчезващ вид
САЩ обявиха африканските лъвове за изчезващ вид / ThinckStock/Getty Images

Африканските лъвове са застрашени от изчезване и ще бъдат защитени в рамките на американския закон като застрашен вид, съобщиха властите в страната.

Някои видове от породата големи котки, които могат да се открият в Западна Африка и Индия, сега се смятат за застрашени, защото изживяват „драматичен спад", съобщиха от американската служба за риби и диви животни.

Отровиха лъвове, участвали в телевизионен сериал

Решението ще послужи за основа на по-стриктни регулации за вноса и износа на лъвове. Решението идва, след като по-рано тази година американски зъболекар уби Сесил - един от лъвовете, символи на Зимбабве.

Защитата на животни включва вида Африкански лъв, от който в момента има само около 1400 животни. От тях около 900 са в Западна и Централна Африка, а около 500 - в Индия.

Половината от африканските лъвове могат да изчезнат след 20 години

Друг застрашен вид е и Panthera leo melanochaita, който е значително по-многоброен от африканския си събрат.

Решението на Вашингтон не забранява лова на животните, но значително затруднява издаването на разрешително за ловуването им.

Популациите на лъвове са намалели с 43% през последните две десетилетия заради загуба на хабитата им, трудно откриване на храна и нарастващи конфликти с разрастващото се човешко население.

„Лъвът е едно от най-обичаните животни на планетата и е незаменима част от нашето споделено глобално наследство", каза директорът на американската служба за риби и диви животни Дан Аш.

„Ако искаме да подсигурим това здрави популации лъвове да продължават да обикалят африканските савани и Индия, то от всички нас зависи да предприемем действия, не само от хората на Африка и Индия", допълни той.

Източник: БГНЕС