САЩ обмислят безвизов режим за румънците
САЩ обмислят безвизов режим за румънците / netinfo

САЩ разглеждат искането на Румъния за освобождаване на румънските граждани от американски визи за престой до три месеца на американска територия, съобщи американското министерство на вътрешната сигурност. Министърът на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф и румънският посланик в САЩ Адриан Виерита са подписали в понеделник обща декларация в тази насока, се посочва още в съобщението на министерството на вътрешната сигурност.

Декларацията ангажира двете страни да подобрят "обмена на информации за международните полети и на сведенията за хора, заподозрени в тероризъм, или за известни терористи, както и да повишат сигурността по летищата и да изготвят бърз доклад за загубените или откраднати паспорти", се посочва в съобщението на американското министерство.

21 страни членки на ЕС са включени в програмата на САЩ за безвизови пътувания. На 17 октомври тази година президентът на САЩ Джордж Буш обяви включването на Литва, Латвия, Естония, Унгария, Словакия и Чехия. Тогава той каза, че България, Кипър, Гърция, Малта, Полша и Румъния, имат перспективата да бъдат включени в програмата.