/ Guliver/Getty Images
Американските власти обмислят възможността да напуснат Съвета по правата на човека (СПЧ) на ООН, съобщи в. "Политико", като се позовава на два източника близки до Вашингтон.
 
Според изданието администрацията на Доналд Тръмп била недоволна от позицията на СПЧ по отношение на Израел и наличието в институцията на държави, нарушаващи правата на човека. Един от източниците на вестника разказал, че освен това Вашингтон не е доволен от ефективността на СПЧ.
 
Бъдещият генерален секретар на ООН - очакване за нов полъх

Засега се твърди, че САЩ няма да бързат с огласяване на решението си и привеждането му в действие - не се очаква Вашингтон да се оттегли от съвета по време на предстоящата му сесия, която ще се проведе от 27 февруари до 24 март.
 
В тази връзка в. "Комерсант" припомня, че Русия не беше преизбрана за член на Съвета миналата есен. При гласуване в Общото събрание на ООН Унгария получи 144 гласа, Хърватия - 114, а Русия - 112. Този резултат беше предшестван от искането на повече от 80 правозащитни и хуманитарни организации русия да бъде изключена от Съвета по правата на човека заради действията й в Сирия.
БГНЕС