/ iStock/Getty Images
Експулсират и десет руски дипломати
САЩ обявиха нови финансови санкции срещу Русия и експулсиране на десет руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в страната през 2020 г., предаде Франс прес.

Американският президент Джо Байдън подписа указ, който ще има стратегически и икономически последици за Русия, ако тя продължи или ескалира дестабилизиращите си действия в международен план, съобщи Белият дом.

Сред експулсираните дипломати са петима служители на руските тайни служби, посочва ДПА.

Белият дом: Поканата на Байдън към Путин за среща остава

В съответствие с президентския указ, министерството на финансите на САЩ забрани на американски финансови институции да изкупуват пряко новоемитирани суверенни облигации на Русия след 14 юни, отбелязва АФП.

Обект на санкции са 6 руски технологични компании, обвинени в подкрепа на кибердейности на руското разузнаване.

Страните от НАТО изразяват подкрепа за решението на САЩ да наложат финансови санкции на Русия и да експулсират нейни дипломати, се казва в изявление на алианса. В него се посочва още, че страните от НАТО предприемат индивидуални и колективни мерки за укрепване на колективната сигурност на алианса.

Днес съюзниците от НАТО призоваха Русия незабавно да спре с дестабилизиращото си поведение и да спазва своите международни задължения, както те правят, включително съществуващите споразумения и ангажименти по въпросите за контрол на оръжията, разоръжаването и неразпространението на оръжия.

Страните от алианса поискаха още от Русия да сложи край на провокациите и незабавно да пристъпи към намаляване на напрежението по границата с Украйна, както и в Крим - незаконно анексирана от нея украинска територия.
БТА