САЩ няма да водят двустранни преговори с Пхенян и Техеран
САЩ няма да водят двустранни преговори с Пхенян и Техеран / netinfo

Американският президент Джордж Буш отхвърли провеждането на двустранни разговори както със Северна Корея, така и с Иран във връзка с ядрените им програми.

"Твърдо вярвам, че със Северна Корея и Иран е най-добре да се говори с повече от един глас", каза Буш на пресконференция в Белия дом. "Двустранните преговори не са ефективни", подчерта той.

Американският президент Джордж Буш обяви, че Северна Корея ще се изправи пред "сериозни ответни действия" заради проведения ядрен опит.

"С партньорите си в региона и Съвета за сигурност на ООН работим по изработването на тези действия срещу режима в Пхенян", каза Буш на пресконференция в Белия дом. Същевременно той подчерта, че САЩ нямат намерение да нанасят военен удар на Северна Корея и вярват, че дипломацията ще си свърши работата по разрешаването на конфликта.

Американският държавен глава обяви още, че САЩ ще засилят сътрудничеството си със съюзниците си по изграждането на отбранителна система за балистични оръжия. "В отговор на провокацията на Пхенян, ще засилим отбранителното си сътрудничество със съюзниците ни. Това ще включва и сътрудничество по отбранителната система срещу балистични ракети, която ще ни защитава от севернокорейската агресия. Тези действия ще попречат на Пхенян да разпространява оръжията и ракетните си технологии", каза още Буш.

Същевременно американският президент разкритикува данните на независимо американско проучване, което посочи, че от началото на американската инвазия в Ирак през 2003 г. са загинали 655 000 иракчани. Тези цифри не са правдоподобни, коментира Буш.

Преди това генералният секретар на Организацията на обединените нации Кофи Анан призова САЩ да започнат преки преговори със Северна Корея.

“Винаги съм твърдял, че трябва да се говори със страните, чието поведение искаме да променим и на които искаме да повлияем”, каза Анан пред репортери. “От тази гледна точка смятам, че Вашингтон и Пхенян трябва да говорят”, продължи той.

Според Анан действията на Северна Корея са неприемливи. Именно поради тази причина той призова Пхенян да не работи за ескалацията на напрежението, след като вече направи достатъчно с обявяването на ядрения опит.