САЩ няма да анулират признаването на Косово
САЩ няма да анулират признаването на Косово / netinfo

Не е реално да се очаква САЩ да анулират решението си за признаване независимостта на Косово. Въпреки острите изявления на някои от най-високопоставените политици в Сърбия това не означава скъсване на дипломатическите отношения, каза за вестник “Блиц” Драган Симич, професор от факултета по политически науки.

Премиерът на Сърбия Воислав Кощуница заяви, че няма да бъдат нормализирани отношенията със страните, които признаят едностранно провъзгласената независимост на Косово, докато решението за това не бъде отменено. Той призова САЩ да анулират решението си за признаване на Косово. Отговорът на Държавния департамент беше, че Косово никога вече няма да бъде част от Сърбия.

Професор Симич казва, че всичко това не означава, че в дипломацията Сърбия ще се осланя само на Русия, Китай и Индия и че решение за прекратяване на отношенията с най-голямата световна сила би било много лошо. Нашите бъдещи отношения със САЩ ще зависят преди всичко от това дали Америка ще радикализира позициите си спрямо Косово в ущърб на Сърбия и както ще прави по въпроса за приемането на Косово в ООН и останалите международни институции, каза Симич.