САЩ настоява палестините да признаят Израел
САЩ настоява палестините да признаят Израел / netinfo

Палестинското правителство, ръководеното от движението Хамас, трябва да се откаже от насилието и да приеме правото на съществуване на Израел, за да бъде прието за партньор в мирния процес в Близкия изток и за да бъде подновена западната помощ за палестинската автономия. Това обявиха в понеделник американския Държавен департамент.

Израел се нуждае от палестински партньор, за да изработи условията за мир, които ще включат създаването на демократична палестинска държава.

Желанието на президента на палестинската автономия и лидер на Организацията за освобождение на Палестина Махмуд Абас да се срещне с израелския премиер Ехуд Олмерт е насърчително, заяви говорител на Държавния департамент.

Единствената международно одобрена основа за преминаване към преговори, които да сложат край на израелско-палестинския конфликт, са "трите принципа за мир", одобрени от САЩ, ООН, ЕС и Русия, изтъкна говорителят.

Принципите са: отказ от насилието, признаване на Израел и приемане на всички предишни споразумения между двете страни, в това число Пътната карта за мир.

Те трябва да бъдат приети от ръководеното от Хамас палестинско правителство, заяви говорителят на Държавния департамент.

Западните сили спряха по-рано тази година помощта за палестинците, след като движението Хамас, което те смятат за терористична групировка, спечели парламентарните избори през януари и формира правителство.