САЩ намаляват продължителността на военните мисии
САЩ намаляват продължителността на военните мисии / cнимка: БГНЕС

САЩ намаляват продължителността на военните мисии в Ирак и Афганистан от 15 на 12 месеца. Очква се днес президентът Джордж Буш официално да обяви това решение. Намалената продължителност на мисиите на американски военнослужащи ще се прилага от 1 август.

Американските военни, които в момента се намират в Ирак или Афганистан, ще служат там по 15 месеца, ако междувременно обстановката не позволи те да бъдат изтеглени по-рано. Американски военни твърдят, че 15-те месеца бойни операции в Ирак или Афганистан натоварват прекалено много както войниците и офицерите, така и техните семейства.

Намалението се отнася преди всичко до сухопътните части. Военните от националната гвардия и резервистите и сега служат 12 месеца, а морските пехотинци, частите от ВВС и флота по принцип се изпращат за по-къси периоди от време. Очаква се Джордж Буш да обяви още, че след началото на юли изтеглянето на американски части от Ирак ще бъде прекратено за неопределено време. В момента в Ирак има около 160 000 американски военнослужащи. До края на юли броят на американските военни в Ирак ще бъде намален до 140 000 души.