САЩ наблюдават химическия арсенал на Сирия
САЩ наблюдават химическия арсенал на Сирия / снимки: Reuters, архив

САЩ наблюдават заедно със съседите на Сирия химическия и биологичния арсенал на обхваната от кръвопролитен конфликт страна, съобщи днес министърът на отбраната на САЩ Лион Панета, цитиран от ДПА.

Панета изрази безпокойство дали обектите, където се съхраняват тези оръжия за масово унищожение, са охранявани надеждно. „Искаме да сме много сигурни, че тези химически оръжия няма да попаднат в погрешни ръце”, подчерта той в Брюксел след края на срещата на министрите на отбраната на държавите от НАТО. Леон Панета уточни, че американски екип работи по въпроса с Йордания и се водят преговори с Турция.  

В тази насока министърът посочи, че САЩ са изпратили военни на йорданско-сирийската граница, за да засилят отбранителната способност на Йордания в случай, че насилието ескалира по общата й граница със Сирия, предаде АП.

Панета поясни, че по този начин САЩ оказват и помощ на Йордания да се справи с потока от бежанци от Сирия, допълва БТА. Разкритията, че американски военен персонал е толкова близо до огнищата на сирийския конфликт, навеждат на мисълта за рязко засилване на американското военно участие в него, въпреки че Вашингтон отхвърля каквито и да е предложения за директна намеса в Сирия, отбелязва АП.

САЩ наблюдават химическия арсенал на Сирия
netinfo


Пред участници в срещата на министрите на отбраната на алианса в Брюксел Леон Панета уточни, че военните по сирийско-йорданската граница ще помогнат за изграждането на база там и ще гарантират, че отношенията между САЩ и Йордания са достатъчно здрави, за да могат двете страни да се справят с всички възможни последици от случващото се в Сирия.