САЩ може да затворят центъра за задържане в Гуантанамо
САЩ може да затворят центъра за задържане в Гуантанамо / снимкa: БГНЕС

Правителството на САЩ обмисля да затвори центъра за задържане в Гуантанамо (Куба) и да прехвърли заподозрените в тероризъм лица на американска територия, пише вестник "Ню Йорк таймс", като се позовава на американски отговорни представители, пожелали анонимност.

Сред другите мерки, които се проучват, са възможността затворниците да се възползват от адвокати и случаят им да бъде разглеждан от граждански федерални съдилища, а не от военни съдилища.

"Ако те (затворниците) трябва да бъдат прехвърлени в Съединените щати, ще трябват поради политически причини по-прецизни процедури от тези, които са в сила в момента в Гуантанамо", казва високопоставен представител, цитиран от вестника.

За момента само военните имат властта да решат кой от заподозрените в тероризъм чужденци трябва да бъдат затворен в Гуантанамо и за колко време, пише АФП.

В Гуантанамо в момента има около 330 души. Във военния затвор на територията на американската база в Куба от януари 2002 г. са задържани лица, арестувани в различни страни след атентатите през 11 септември 2001 г. по подозрение, че представляват опасност за сигурността на САЩ.