САЩ може би са пращали живи спори от антракс и в Германия
САЩ може би са пращали живи спори от антракс и в Германия / Thinkstock/Getty Images

САЩ може би са използвали живи спори от антракс (сибирска язва) по време на натовски учения на територията на Германия, съобщи германският вестник "Билд", цитиран от ТАСС. Вестникът се позовава на кореспонденция между германското посолство във Вашингтон и представители на въоръжените сили на САЩ, до която е успял да получи достъп.

Лаборатория във Великобритания може да е получила погрешка живи проби с антракс от Пентагона

Спорите вероятно са доставяни в лаборатория в град Ландщул, провинция Северен Рейн-Вестфалия, през 2007, 2009 и 2010 г. Предполага се, че американски военнослужещи са ги използвали в "няколко учения на НАТО".

Министерството на отбраната на ФРГ на свой ред посочи, че проби от причинителя на опасното инфекциозно заболяване не са попадали в германски лаборатории. "Към този момент няма информация за намиращи се в опасност военнослужещи от Бундесвера", казаха от ведомството.

Американската армия изпрати по погрешка живи бактерии антракс (ВИДЕО)

Миналия месец Пентагонът призна, че по погрешка е доставил живи спори от антракс във Великобритания, Канада, Австралия и Южна Корея, както и в 69 лаборатории на територията на 19 американски щата. Всички те били изпратени от военната лаборатория на полигона Дъгуей в щата Юта, която се специализира в разработване на средства за защита от химическо и бактериологическо оръжие. Военният министър на САЩ Аштън Картър взе под свой контрол разследването на инцидента и обеща виновните да бъдат наказани.

Източник: БТА