САЩ: КНДР е неспособна да оборудва ракета с ядрена бойна глава
САЩ: КНДР е неспособна да оборудва ракета с ядрена бойна глава / netinfo

КНДР не разполага с възможности за монтирането на ядрена бойна глава на балистична ракета, заяви прессекретарят на Белия дом Джей Карни.

"Не вярваме, че е възможно Северна Корея да е способна да снабди балистична ракета с ядрена бойна глава. По наши оценки, страната не разполага с възможностите, необходими за това, въпреки заплахите на Пхенян за нанасяне на ядрени удари по военни бази на Южна Корея и САЩ", заяви пред журналисти Карни.

Същевременно Карни подчерта, че САЩ са "сериозно обезпокоени от заплахите и провокациите от страна на КНДР". "Северна Корея продължава да провежда ядрени изпитания и да развива ракетната си програма, отказвайки да се изпълнява международните си ангажименти в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", отбеляза прессекретарят на Белия дом.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери, който е на посещение в Южна Корея, предупреди Северна Корея, че ще бъде „огромна грешка", ако изстреля ракета.

Кери посочи, че САЩ и техният съюзник Южна Корея няма да приемат КНДР като ядрена държава, и допълни, че войнствената риторика от последните дни е „неприемлива". Той подчерта, че Вашингтон „е готов да защити себе си, както и своите съюзници".

Държавният секретар изрази мнение, че Пхенян и неговият енигматичен млад лидер само ще засилят изолацията си, ако изстрелят ракетата с обсег от 2500 метра, която може да достигне до американския остров Гуам.