САЩ извършиха успешно изпитание на системата ПРО
САЩ извършиха успешно изпитание на системата ПРО / netinfo

Съединените щати извършиха успешно изпитание в рамките на системата си за противоракетна отбрана, съобщи Ройтерс. Ракета, изстреляна от район край Хавайските острови, прихванала балистична цел извън земната атмосфера, уточнили представители на Агенцията за противоракетна отбрана на САЩ.

Изпитанието, извършено в петък вечерта, било предназначено да изпробва координацията между радара, пусковата установка, системата за управление на огъня и ракетата прихващач за откриване, проследяване и унищожаване на целта с използване само на силата на сблъсъка между двете ракети.

Противоракетната система THAAD, създадена от компанията Локхийд Мартин, е предназначена да защитава войски, населени места и важни обекти срещу балистични ракети с малък и среден радиус, от типа на ракетите, които биха могли да бъдат изстреляни от Иран или Северна Корея, отбелязва агенцията.

Това е 31-то успешно изпитание от общо 39 в рамките на противоракетната отбрана от 2001 година досега и четвъртото за ракета от типа THAAD.