САЩ изтеглят 20 000 военни от Ирак до шест месеца
САЩ изтеглят 20 000 военни от Ирак до шест месеца / netinfo

САЩ ще изтеглят 20 000 свои военни от Ирак до средата на годината, заяви президентът на САЩ Джордж Буш в американската военна база Арифжан в Кувейт, съобщи Ройтерс. По-нататъшното намаляване на числеността на американския контингент ще зависи от препоръките на американското военно командване, подчерта президентът.

Колона от бронирани автомобили откара рано тази сутрин Буш в Арифжан, където са разположени 9000 американски войници. Там президентът се срещна и с командващия американските части в Ирак генерал Дейвид Петреъс, посочва агенцията.

Буш бе информиран от Петреъс и от посланика на САЩ в Багдад Раян Крокър за обстановката в Ирак.

Петреъс и Крокър трябва да представят в американския конгрес нов доклад за Ирак през март. След първия им доклад през септември миналата година Белият дом взе решение да изтегли от Ирак част от контингента си до юни тази година. Според АП целта на срещата на Буш с генерал Петреъс и посланик Крокър е да се направи колкото е възможно по-рано преценка дали САЩ биха могли да намалят допълнително своя контингент в Ирак.

В реч пред военнослужещите в Арифжан Джордж Буш заяви, че на срещата му с Генерал Петреъс и посланик Крокър не е ставало дума за конкретни нива на военно присъствие в Ирак. Той обаче изтъкнал, че всяка препоръка, съдържаща се в очаквания през март доклад на двамата най-високопоставени американски представители в Ирак трябва да се основават на "реално постигнат напредък".

Според него решението му да изпрати миналата година допълнителни части в Ирак е довело до "фундаментални промени" и че сега "обстановката в Ирак е много по-различна от преди от гледна точка на сигурността".

Президентът Джордж Буш смята, че САЩ ще останат в Ирак още дълго време, много след края на президентския му мандат, посочва БТА.

В реч пред военнослужещите в Арифжан Джордж Буш подчерта, че Сирия трябва да вземе мерки и да ограничи до възможния минимум потока от терористи през нейната граница в Ирак. Той подкани и Техеран да спре подкрепата си за шиитските милиции в Ирак.