САЩ искат Русия да разследва изборите
САЩ искат Русия да разследва изборите / Reuters

САЩ призоваха Русия да извърши независимо разследване на всички регистрирани нарушения на президентските избори, които наблюдатели определиха като предубедени и несправедливи, предадоха Ройтерс и Франс прес. САЩ поздравиха руския народ за вота и изтъкнаха, че са готови да работят с Владимир Путин след като бъдат оповестени официалните резултати и новият президент положи клетва, гласи комюнике на Държавния департамент на САЩ.

"Призоваваме руското правителство да извърши независимо, надеждно разследване на всички регистрирани изборни нарушения", заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд, визирайки нередностите, регистрирани от ОССЕ и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Двете организации остро разкритикуваха изборите и заявиха, че кампанията е била несправедлива и резултатът от вота е бил изключително в полза на Путин.

"Окуражени сме да видим толкова много руски граждани, които гласуват, наблюдават изборите в секциите, упражняват конституционното си право да се събират свободно и да изразяват мирно вижданията си за политическия и изборен процес", заяви Нюланд, цитирана от ДПА. Тя изтъкна и присъствието на руски наблюдатели на изборите и усилията за политическа реформа.

Правителството на Обама приветства руския народ за високата избирателна активност на президентските избори, но изразява опасения за изборни измами, като призовава за пълно разследване на тези обвинения, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

От своя страна иранският президент Махмуд Ахмадинеджад приветства победата на Владимир Путин на президентските избори в Русия и подчерта, че Техеран ще се стреми към продължаване на добрите отношения между двете страни, съобщи сайтът на иранското правителство, цитиран от Франс прес. Поздравявам Владимир Путин, както и приятелската страна и нейното правителство за това, че той бе избран за президент на Руската федерация, гласи послание на Ахмадинеджад до кабинета на Путин.

Френският външен министър Ален Жупе заяви в Бордо, че победата на Путин на първия тур не е въпрос, който ще бъде обсъждан и Путин ще бъде събеседник на Франция през следващите години, предаде Франс прес.

"Президентът Путин беше избран с мнозинство от гласовете. Някои наблюдатели, и по-специално ОССЕ, разкритикуваха начина, по който преминаха изборите. Но що се отнася до Франция, нашата цел е да развиваме партньорството, което имаме с Русия,
абсолютно стратегическо партньорство във всички аспекти", допълни Жупе.

Френският външен министър призова Путин да преразгледа руската политика към Сирия.

САЩ искат Русия да разследва изборите
netinfo