САЩ: Искането за по-малко US дипломати в Минск е неоснователно
САЩ: Искането за по-малко US дипломати в Минск е неоснователно / www.state.gov
САЩ определиха като "неоснователно и безпочвено" искането на Беларус да намали до седем души американския дипломатически персонал в Минск. "Ние мислим, че това ново искане, както и останалите преди него, е неоснователно и неоправдано, каза пред журналисти говорителят на Държавния департамент Том Кейси.

"Очевидно е, че ние ще продължим да обсъждаме този въпрос с правителството на Беларус, но не знам за проект за намаляване до такава степен на нашите дипломати", добави той. Беларус продължава да е в обтегнати дипломатически отношения със САЩ и обяви, че ще намали персонала на посолството си във Вашингтон до седем души и поиска от американците да направят същото с тяхното посолство в Минск.

Бившата съветска република, която бе наречена от САЩ "последната диктатура в Европа", възнамерява така да протестира срещу американските санкции срещу държавната нефтохимическа компания "Белнефтхим". Беларус изтегли посланика си от САЩ, а на 12 март американският посланик Керън Стюърт трябваше да напусне бившата съветска република и да замине "на консултации" във Вашингтон.