САЩ и Южна Корея повишиха бойната си готовност
САЩ и Южна Корея повишиха бойната си готовност / снимка: БГНЕС

Съвместните американски и южнокорейски въоръжени сили повишиха бойната си готовност след като Северна Корея постави под въпрос примирието от 1953 г. между двете Кореи. Командването им е увеличило условията на тревога от трета на втора степен.

Наблюдението на Северна Корея и свързаната с нея разузнавателна дейност ще бъдат подсилени с мобилизирането на повече самолети и военен персонал, се казва в изявление на южнокорейското министерство на отбраната.

Вчера Северна Корея заяви, че вече не се смята за обвързана от примирието, което сложи край на Корейската война и заплаши Южна Корея с военно нападение два дни след като извърши ядрен опит. За последен път втора степен на бойна готовност е била въведена през 2006 г., когато Северна Корея извърши първия си ядрен опит.

Извършеният в понеделник втори ядрен опит на Северна Корея е бил около пет пъти по-мощен от първия през 2006 г., заявиха американски сеизмолози. Сеизмолозите от геоложката обсерватория Ламонт-Доърти към Колумбийския университет са изчислили, чрез анализ на данни от различни сеизмологични институти, включително един разположен сравнително наблизо в Китай, че севернокорейският ядрен опит се равнява на взрив от между 2,2 и 4 килотона тротилов еквивалент. За сравнение предишният ядрен опит на КНДР през 2006 г. е бил под един килотон.