САЩ и няколко европейски държави препоръчаха да не се пътува до Крим
САЩ и няколко европейски държави препоръчаха да не се пътува до Крим / снимка: БГНЕС

САЩ и няколко европейски държави предупредиха своите граждани да не предприемат пътувания до Кримския полуостров освен ако това не е наложително, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Държавният департаментът препоръча да се избягват изобщо пътуванията до Украйна, и особено до Крим, предупреждавайки за потенциална опасност от нестабилност след отстраняването на президента Виктор Янукович и съставянето на ново правителство.

Всички граждани на САЩ в Украйна и онези, които обмислят пътуване там, трябва да имат предвид, че е възможно насилие, предупреждава ведомството.

Няколко европейски държави също посъветваха гражданите си да не пътуват до Кримския полуостров.

Великобритания предупреди британците да не предприемат пътувания до Крим и препоръча на своите граждани там да напуснат автономната украинска република, съобщи АП, като се позова на британското министерство на външните работи.

Германското външно министерство също силно препоръча на гражданите си да не заминават на неналожителни пътувания в Крим, а Италия предупреди да се избягват пътувания, "докато ситуацията не се нормализира". Италианското външно министерство призова италианците също да бъдат предпазливи, когато излизат вечер в Киев и да стоят далеч от демонстрации.

Ситуацията на Кримския полуостров се изостри, когато маскирани въоръжени лица завзеха правителствени сгради, летища и други стратегически обекти.