САЩ и Либия се договориха за обезщетенията
САЩ и Либия се договориха за обезщетенията / снимка: Sofia Photo Agency

САЩ и Либия се споразумяха да се постараят бързо да бъдат компенсирани семействата на американски жертви на терористични атентати от 80-те години, за които се обвиняват либийски агенти, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на Държавния департамент на САЩ.

"Представители на САЩ и Либия се срещнаха в Лондон на 28 и 29 май за започване на преговори по споразумение за уреждане на претенции за компенсации", съобщават двете държави в съвместно изявление, оповестено от Държавния департамент. Двама запознати с темата източници, пожелали анонимност, съобщиха, че една от обсъжданите идеи е била създаването на глобален фонд за компенсации за семействата на американските жертви в атентатите. Става дума за случаи като взривяването на самолета на ПанАм над шотландското село Локърби през 1988 г., при което загинаха 270 души, включително 189 американци, и взривяването на дискотека в Западен Берлин през 1986 г., при което бяха убити двама американски военнослужещи.

Споразумение по въпроса би помогнало за решаването на съдебни дела, които траят от две десетилетия и за уреждането на сключена между Триполи и Вашингтон сделка, при която Либия се съгласи да се откаже от оръжията за масово поразяване.