/ ThinkStock/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и вицепремиерът на Държавния съвет на КНР Лиу Хе подписаха първата фаза на споразумението за решаване на двустранния търговски спор, предаде ТАСС. Церемонията се проведе в Белия дом.

Новата търговска сделка между САЩ и Китай ще допринесе, наред с други неща, за известно стабилизиране на международните отношения, убеден е Тръмп.

Китай вече не е в списъка на САЩ за страни, които манипулират валутните си курсове

"В рамките на сделката девалвацията на китайската валута ще има определени строги ограничения", подчерта още президентът.

Лорънс Кудлоу, ръководител на Националния икономически съвет на Белия дом, заяви по-рано, че Съединените щати ще запазят митата върху редица стоки от Китай, за да гарантират, че Пекин ще спазва задълженията, очертани в първата фаза на търговското споразумение между страните.

Китай отменя допълнителни мита върху някои американски стоки, но временно

Според търговската сделка Китай се съгласява да увеличи покупката на американски стоки с 200 милиарда долара повече, отколкото през 2017 година (преди избухването на търговската война), съобщава АФП. Условието трябва да се изпълни в рамките на 2 години. Това ще бъдат допълнителни 32 милиарда долара за американски селскостопански продукти и морски дарове, близо 78 милиарда долара за промишлени стоки като самолети, машини и стомана и 52 милиарда долара за енергийни продукти.
БГНЕС