/ Thinkstockphotos
В рамките на операция „Рубикон” ЦРУ и БНД (разузнавателната служба на Германия – бел. ред.) в продължение на 50 години са следили тайната военна и дипломатическа кореспонденция на повече от 100 държави с помощта на швейцарска компания за шифроване на съобщения. Това става ясно от публикувано съвместно разследване на германската телевизия ZDF, американския „Вашингтон пост” и швейцарската телевизия SRF.

Швейцарската компания Crypto AG в ръцете на специалните служби

Става въпрос за швейцарската компания Crypto AG, която през 40-те години на миналия век е доставяла в цял свят шифроващи устройства за защита на предавани секретни данни и съобщения. От 1958 г. ЦРУ, а след това и БНД са започнали да контролират дейността на компанията чрез подставената фирма „Minerva” в Лихтенщайн, като впоследствие я изкупили изцяло. Crypto AG инсталирала на своите устройства два вида оборудване - безопасно и уязвимо. Безопасната версия била за швейцарски клиенти и няколко държави. По-голямата част от останалите страни купували шифроващи апарати, които давали възможност на специалните служби на САЩ и ФРГ да ги шпионират. Уредите на швейцарската компания били конструирани така, че ЦРУ и БНД са можели да ги прослушват с помощта на специално създадени „дупки” в системата за безопасност на криптирането, се твърди в разследването.

По информация на бивши сътрудници на разузнаването, през различни периоди, включително през 80-те години, през предоставеното от Crypto AG оборудване е преминавала до 40% от секретната дипломатическа кореспонденция в света. От услугите н Crypto AG са се възползвали около 120 държави, включително Ватикана, Египет, Иран, Саудитска Арабия, Либия, държавите от Латинска Америка. Неутралитетът на Швейцария е бил важен фактор по отношение на голямото търсене.

От документите става видно, че в хода на операцията „Рубикон” спецслужбите на САЩ и ФРГ са знаели за подготвяното сваляне на чилийския президент Салвадор Алиенде и за грубото нарушаване на човешките права от военната хунта в Аржентина. „Декодираните” телеграми на аржентинския военноморски флот, предавани на британците, германците и американците, са допринесли съществено за победата на Великобритания по време на войната за Фолклендските острови през 1982 г., твърдят авторите на разследването.

Цитирани са извадки от доклади на ЦРУ, в които се казва, че чуждите правителства са плащали на САЩ и Германия за шифроващи устройства, без дори да подозират, че криптираните съобщения се четат от най-малко две, а понякога пет или шест чужди държави. Подчертава се, че основните противници на Запада – СССР и Китай, никога не са били клиенти на Crypto AG, но оборудване на компанията е доставяно за много от техните партньори.

ЦРУ продължава шпионажа до 2012 година

През 1993 г. германското разузнаване се отказва от контрола над Crypto AG, като предоставя своята част от компанията на Вашингтон. САЩ са продължили с провеждането на своите операции поне до 2012 г. При това швейцарските власти са били напълно наясно с дейността на чуждите разузнавания. В разследването се твърди, че „високопоставени длъжностни лица на Швейцария са били осведомени за ролята на Германия и САЩ във връзка с Crypto AG и са правили всичко възможно, за да прикрият тези отношения”. През 2018 г. компания Crypto AG е разделена на две, като едната част започва да обслужва изключително швейцарски клиенти. Втората с името Crypto International е собственост на шведски инвеститор, ориентиран към чуждестранни клиенти. На сайта на фирмата е публикувано изявление, че няма никакво отношение към Crypto AG или разузнавателните служби на САЩ и Германия. Компанията провежда вътрешно разследване.

Швейцария е обезпокоена за имиджа си

Швейцарското правителство също има намерение да изясни случая, който предизвика силен резонанс и застрашава имиджа на страната. То е разпоредило на бившия федерален съдия Никлаус Оберхолцер да проведе разследването, а за момента е отнело лиценза на Crypto International за износ на шифроващо оборудване. От БНД не коментират разследването, но бившият държавен министър Бернд Шмидбауер, отговарял за координацията между германските служби, е потвърдил в интервю за ZDF съществуването на операция „Рубикон”. Според него, тя е допринесла за глобалната сигурност. В докладите на ЦРУ се подчертава, че „Рубикон” е една от най-успешните операции на специалните служби през ХХ век.
БГНЕС