/ ThinkStock/Getty Images
САЩ готвят закон, забраняващ смяната на пола. Администрацията на Доналд Тръмп обмисля тясно определение за "пол" като биологично неизменимо състояние, определено от първичните полови белези при раждането. Това са най-драстичните мерки в държавните усилия за отмяна на признаването и защитата на транссексуалните хора, съгласно федералния закон за гражданските права, съобщава "Ню Йорк Таймс". Редица решения на администрацията на предишния американски президент  Барак  Обама разширяват правната концепция за "пол" във федералните програми, включително в областта на образованието и здравеопазването, признавайки пола като избор на индивида, а не като определение при раждането.
 
Министерството на здравеопазването на САЩ смята, че държавните ведомства в страната трябва да приемат точно и унифицирано определение на пола като свойство, произтичащо от биологичните основи. По тази причина от там предлагат да се смята, че полът е неизменно или мъжки, или женски. Препоръчва се всички спорове относно половата принадлежност да се разрешават чрез генетичен анализ. 

Историята на красивата Taлитa Зaмпиpoли, родена момче (ВИДЕО)

Десетки хиляди участваха в гей парада в Ню Йорк, който тази година бе посветен на жертвите на стрелбата в Орландо. Проявата се превърна в най-масовия в историята на САЩ парад на представителите на ЛГБТ общността.
netinfo

"Полът означава статусът на човек като мъж или жена на базата на неизменни биологични черти, които могат да бъдат идентифицирани след или дори преди раждането", се казва в доклада.
 
"Полът, посочен в удостоверението за раждане на дадено лице, както е издадено първоначално, представлява окончателно доказателство за пола на лицето, освен ако не бъде опровергано от последващи надеждни генетични доказателства", допълва докладът.
 
Новото определение би премахнало по същество федералното признание за 1,4 милиона американци, които са избрали да се припознаят - хирургически или по друг начин - като пол, различен от този, с който са родени.

Не е за вярване, че тези красавици са родени като момчета (СНИМКИ)
 
Администрацията на Тръмп иска да забрани на транссексуални да служат в армията и законово оспорва защитата на гражданските права за групата, залегнала в закона за здравеопазването на нацията.
 
Няколко агенции са оттеглили политиките на Обама, които признават полова идентичност в училища, затвори и приюти за бездомни. Администрацията се опитва да премахне въпросите за половата идентичност от проучването за преброяване на населението през 2020 г. и националното проучване на възрастните граждани.
 
Департаментът по здравеопазване твърди, че понятието "пол" никога не е имало за цел да включва полова идентичност или хомосексуалност и че липсата на яснота е позволила на администрацията на Обама неправомерно да разшири защитата на гражданските права на хората, които не трябва да ги имат.

Трансджендър дете открадна вниманието в Ню Йорк (СНИМКИ/ВИДЕО)

Десетки хиляди участваха в гей парада в Ню Йорк, който тази година бе посветен на жертвите на стрелбата в Орландо. Проявата се превърна в най-масовия в историята на САЩ парад на представителите на ЛГБТ общността.
netinfo

До края на годината позицията на Министерство на здравеопазването ще бъде представена на Министерство на правосъдието за съгласуване и по-нататъшни действия в тази насока.
 
Междувременно Холандия издаде първия си полово неутрален паспорт. Леоне Зайгерс, на 57 години, получи паспорт с обозначение за пола X, вместо M за мъж или V за жена. Роден като мъж, през 2001 г. Зайгерс си прави операция за смяна на пола, но в момента се определя като интерсексуален. Той спечели дело, в което съдиите постановиха, че това да не може да се регистрира като полово неутрален представлява "нарушение на личния живот, самоопределението и личната автономия".
 
Около 4% от холандците се определят като нито мъже, нито жени. Въпреки решението остава задача за съдилищата да решават дали даден човек може да получи обозначението Х за пола си.

Транссексуален модел - сензация в Бразилия
 
Няколко държави вече предлагат вариант за посочване на неутрален пол в документите за издаване на паспорти. Това са Аржентина, Австралия, Канада, Дания, Индия, Малта, Непал, Нова Зеландия и Пакистан.