САЩ готови на компромис за спасяване на ДОВСЕ
САЩ готови на компромис за спасяване на ДОВСЕ / netinfo

Във Виена се провежда извънредна конференция за Договора за обикновените въоръжени сили в Европа /ДОВСЕ/, предадоха световните осведомителни агенции. Конференцията се свиква по искане на Русия.

В самото начало на форума Съединените щати дадоха сигнал, че са готови на компромис за спасяване на подложения на остри критики от Москва договор, който определиха като крайъгълен камък на европейската сигурност.

САЩ ще положат всички усилия, за да разсеят тревогите на Русия, но без да нарушават принципите си, подчерта помощник-държавният секретар по европейските и евроазиатските въпроси Даниъл Фрийд. Ръководителят на американската делегация добави, че Вашингтон отхвърля връщането към риториката за надпревара във въоръжаването.

Шефът на руската делегация Анатолий Антонов заяви от своя страна, че страната му не желае да обсъжда на форума проекта на Съединените щати за разполагане в Източна Европа на елементи от системата им за противоракетна отбрана и американското предложение за изпращане на мироопазващи сили в сепаратисткия молдовски регион Приднестровието.