/ /iStock
Съединените щати призоваха Белград и Прищина да продължат диалога помежду си след срещата между двете страни в Брюксел вчера, която завърши без резултат, предаде Танюг, позовавайки се на "Гласът на Америка".

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс е заявил на пресконференция снощи, че Вашингтон следи отблизо ситуацията и насърчава двете страни да използват ефективно диалога и да го продължат.

Прайс е посочил, че е необходимо да бъде даден тласък на дискусията за нормализиране на отношенията на базата на допускане за взаимно признаване.

"Уверявам ви, че диалогът има пълното внимание на американските представители. Това е въпрос, с който самият държавен секретар Блинкън се занимава от дълго време", каза говорителят, определяйки диалога като приоритет.

Върховният представител на ЕС по външните работи и сигурността Жозеп Борел заяви вчера, че двете страни не са постигнали споразумение за регистрационните номера на автомобилите и входно-изходните документи по време на новия кръг от диалога Белград-Прищина, състоял се в Брюксел.

Спорът за регистрационните номера на колите и документите за самоличност доведе в края на юли до улични барикади и изстрели. Напрежението спадна, след като Прищина се съгласи да продължи да признава издадените от Сърбия регистрационни номера и документите на косовските граждани още 30 дни. 
БТА