САЩ да отговарят за задържането на иранските дипломати в Ирак
САЩ да отговарят за задържането на иранските дипломати в Ирак / netinfo

Съединените щати трябва да отговарят по международното законодателство за задържането на иранските дипломати в Ирак, заяви днес говорителят на министерството на външните работи в Техеран Махамад Али Хосейни, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Подобни действия не отговарят на възприетите международни правила. Този инцидент ще има неприятни последици", подчерта говорителят.

Хосейни добави, че във връзка със задържането на двамата ирански дипломати в Ирак в иранското външно министерство е бил извикан посланикът на Швейцария в Иран (който представлява интересите на САЩ) и пред него е бил изразен официален протест.

По-рано днес говорител на иракския президент Джалал Талабани съобщи, че американските военни са задържали в Багдад двама ирански официални представители, пристигнали в Ирак по покана на иракския държавен глава. По думите на говорителя "президентът е недоволен от този арест". Той потвърди, че иранските представители са били поканени официално от Талабани по време на неотдавнашното му посещение в Техеран. "Поканата беше отправена в рамките на споразумението между Иран и Ирак, целящо подобряване на сигурността", поясни говорителят.

Вестник "Ню Йорк таймс" пише, че при акции миналата седмица в Багдад срещу предполагаеми организатори на нападения срещу иракските сили за сигурност американската армия в Ирак е задържала четирима иранци, сред които висши военни. У двама от тях имало документи, че са акредитирани в Ирак. Те били предадени на иракските власти, които от своя страна ги предали на иранското посолство. Останалите двама иранци, чиято самоличност не се съобщава, са оставени в ареста.

При американските акции са задържани и иракчани по подозрение, че подготвят нападения. Една от тях е извършена в багдадската резиденция на Абдул Азиз ал Хаким, един от най-влиятелните иракски шиитски лидери, който гостува във Вашингтон преди няколко седмици за среща с президента Буш.