САЩ: Битката за сирийския град Ракка няма да е лека
САЩ: Битката за сирийския град Ракка няма да е лека / Thinkstock/Getty Images

Министърът на отбраната на САЩ Аштър Картър изрази задоволство от началото на настъплението за отвоюване на сирийския град Ракка от групировката "Ислямска държава, но предупреди, че битката няма да е лека, предаде АФП.

"Както и в Мосул (където ИД е обсадена от иракските сили), битката няма да е лесна и работата ни се очертава да бъде тежка, но трябва да се сложи край на измисления халифат на ИД и да се попречи на групировката да извършва атентати срещу САЩ, срещу съюзниците и партньорите ни", посочи в писмено изявление Картър.

Турските войски настъпват към Ел Баб в Северна Сирия

Великобритания извършва въздушно наблюдение в помощ на настъплението срещу Ракка, предаде АП. Агенцията цитира британския министър на отбраната Майкъл Фалън, който каза, че Кралските военновъздушни сили ще подкрепят операцията в Ракка при разгръщането й.

Силите, оглавени от сирийските кюрди, обявиха по-рано днес началото на операция за отвоюване на Ракка.

Сирийски активисти съобщават за тежки боеве между подкрепяните от САЩ сили на сирийските кюрди и бойци от "Ислямска държава" северно от град Ракка.

Ердоган съгласен на съвместна операция със САЩ за освобождаване на Ракка

Боевете се водят южно от контролирания от кюрдите град Айн Иса. Според базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека, сирийските сили са завзели шест малки села и ферми в район северно от Ракка.

Настъплението се осъществява от Сирийските демократични сили с дейното участие на кюрдските Сили за защита на народа в координация с международната коалиция начело със САЩ.

Източник: БТА