САЩ алармират: Боко Харам изпраща бойци в Ислямска държава в Либия
САЩ алармират: Боко Харам изпраща бойци в Ислямска държава в Либия / ThinkStock/Getty Images

Има данни, че действащата в Нигерия терористична групировка Боко Харам изпраща бойци да се присъединяват към "Ислямска държава" в Либия и засилва сътрудничеството си с нея, заяви американски служител, цитиран от Ройтерс.

Нигерия е поискала от САЩ да й продадат самолет за борба срещу Боко Харам, която води от 7 години кампания срещу правителството в Северна Нигерия, а миналата година се закле във вярност на ИД, действаща в Сирия, Ирак и Либия.

Малко се знае за степента на сътрудничество между двете радикални организации, но западните правителства се безпокоят, че растящото присъствие на ИД в Северна Африка може да е прелюдия към разпростирането й на юг към размирния район на Сахел.

Отмъщение и отчаяние тласкат младите към джихадистите

Заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че има все повече сведения за материална и логистична подкрепа от ИД за Боко Харам. Блинкън съобщи, че САЩ подпомагат битката на Нигерия срещу Боко Харам с бронирани автомобили, но отказа да съобщи дали ще удовлетворят искането на западната африканска страна да й продадат самолет.

Съветът за сигурност на ООН изрази вчера загриженост от връзките между Боко Харам и "Ислямска държава" и остро осъди насилието, извършвано срещу цивилни в Нигерия, предаде Франс прес.

Как ще бъде унищожена "Ислямска държава"?

Декларацията бе одобрена от всичките 15 членове на съвета ден преди насрочената в Абуджа, Нигерия, регионална среща на високо равнище, посветена на борбата срещу Боко Харам. Във форума ще участват президентите на Нигер, Бенин, Камерун, Чад, Габон, Екваториална Гвинея, Сенегал и Того, както и френският президент Франсоа Оланд, британският външен министър Филип Хамънд и заместник-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Ислямска държава остава без пари, хората й дезертират

В декларацията на Съвета за сигурност се настоява за незабавното освобождаване на всички задържани от Боко Харам хора, включително на 219-те ученички, отвлечени през 2014 г. в Чибук.

Източник: БТА