Саркози ще присъства на откриването на Олимпиадата в Пекин
Саркози ще присъства на откриването на Олимпиадата в Пекин / cнимкa: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози ще присъства на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пекин на 8 август, която по-рано заплашваше да бойкотира, съобщиха световните агенции.

В комюнике, разпространено от кабинета на Саркози, който е в Япония за срещата на върха на Г-8 се посочва, че той обявил своето решение в разговор с китайския си колега Ху Цзинтао. Френският президент изтъкнал, че високо цени "олимпийските ценности на мир, приятелство и братство" и потвърдил намерението си да посети Пекин на 8 август, за да присъства на в церемонията по откриването на 29-ите Олимпийски игри. В комюникето се уточнява, че Саркози е консултирал по този въпрос всички свои европейски колеги и ще присъства на церемонията в качеството си на президент на Френската република и на ротационен председател на Европейския съвет.

Защитници на човешките права призоваха световните лидери да бойкотират церемонията на 8 август в знак на протест срещу нарушенията на човешките права в Китай, припомня Ройтерс.

През март Саркози остро осъди действията на китайските власти в Тибет и даде да се разбере, че може да бойкотира церемонията по откриването на Лятната олимпиада в Пекин. По-късно той смекчи позицията си и заяви, че препятствията за пътуването в Китай ще бъдат отстранени, ако се забележи напредък в преговорите между Далай Лама и ръководството на Китай, посочва ИТАР-ТАСС.