Саркози призова Запада и Русия да се обединят срещу „Ислямска държава”
Саркози призова Запада и Русия да се обединят срещу „Ислямска държава” / снимка: Guliver/Getty Images

Бившият френски президент Никола Саркози призова днес за създаване на международна коалиция за борба с „Ислямска държава” в Сирия след атентатите в Париж, при които загинаха 129 души, съобщи Ройтерс.

„Ислямска държава”, известна още като Даеш, пое отговорността за най-тежките атентати на френска територия. „Имаме нужда от всички, за да унищожим Даеш, включително руснаците. Не може да има две коалиции в Сирия”, заяви пред медиите Саркози, лидер на дясната опозиция, след среща с президента Франсоа Оланд.

Никола Саркози: Франция да започне тотална война срещу терористите

По-рано прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че е прекалено рано да се говори за сближаване между Русия и Запада след атаките в Париж.

Саркози заяви също, че ще поиска да бъде отложена с 6 до 8 месеца световната конференция на ООН за климатичните промени, насрочена за 30 ноември в Париж, съобщи АФП, позовавайки се на източници, близки до неговата партия. Провеждането й би било невероятен риск. За да се защитят събраните 120 държавни и правителствени ръководители, ще бъдат необходими стотици хиляди полицаи, съобщават източниците.

Официално антуражът на бившия френски президент отрече, че той има намерение да поиска отлагане на конференцията. Саркози не е правил подобно предложение на срещата с Оланд.

В отговор на данните в медиите, че Саркози има намерение да предложи отлагане на конференцията, френският премиер Манюел Валс заяви, че отлагането й би означавало „да се предадем пред насилието”.

Вчера Валс заяви, че конференцията ще се състои на предвидените дати и добави, че това ще даде още една възможност на държавните и правителствени ръководители да покажат солидарността си с Франция и засегнатите от атентатите френски граждани.

Очаква се на конференцията да присъстват около 40 000 души. Целта на срещата на 195-те страни под егидата на ООН, е да приемат световно споразумение за борба с климатичните промени.

Източник: БТА