Саркози призова Медведев Русия да не разполага ракети в Калининград
Саркози призова Медведев Русия да не разполага ракети в Калининград / снимка: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози е силно обезпокоен от заплахата на Русия да разположи ракети в Калининградска област. Това съобщи самият той, предадоха световните агенции.

На съвместна пресконференция с руския си колега Дмитрий Медведев след срещата им в Ница френският президент съобщи, че го е призовал да не разполага ракети с малък обсег "Искандер" в намиращия се близо до Полша и Литва анклав Калининград. Медведев се съгласи да замрази проекта за след планирани за средата на следващата година преговори за европейската сигурност, уточни Саркози.

Френският президент потвърди в тази връзка предложението си въпросът да бъде обсъден на среща на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Саркози и Медведевподчертаха, че и Съединените щати също трябва да се въздържат от разполагане на оръжейни системи на континента преди форума на ОССЕ.

Преди да бъде подписано цялостно споразумение за европейската сигурност, трябва да се откажем от предприемането на едностранни мерки по въпроса, призова руският президент, цитиран от БТА.

Саркози поиска от Медведев изтеглянето на руските войски от Грузия да продължи. Той уточни, че има по-конкретно предвид долината Ахалгори в Южна Осетия и село Переви, от грузинската страна на фактическата граница със сепаратистката област.

Решението на Русия да признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия е окончателно и безвъзвратно, подчерта Медведев. Руският президент даде да се разбере, че страната му ще установи с двете грузински сепаратистки области пълномащабни държавни отношения.

Що се отнася до предстоящата утре във Вашингтон среща на върха на Г-20 за търсене на изход от глобалната финансова криза, руският президент заяви, че вижда необходимост от провеждане в скоро време на още срещи на високо равнище. "Готови сме да общуваме с Европа по тези въпроси", изтъкна той.

Френският президент, чиято страна е ротационен председател на ЕС, изрази задоволство, че позициите на съюза и на Русия преди форума във Вашингтон са много близки. "Смятам, че мога да кажа, че руските предложения (за реформиране на световната финансова система) са от високо качество", отбеляза той.

Веднага след срещата на върха ЕС-Русия Саркози и Медведев отпътуваха за американската столица.