Саркози призова французите да спонсорират партията му
Саркози призова французите да спонсорират партията му / снимка: БГНЕС, архив

Бившият френски президент Никола Саркози отново излезе на преден план на политическата сцена, след като Конституционният съвет отхвърли отчета за разходите за предизборната му кампания през 2012 г., предаде Франс прес.

Висшият орган, контролиращ спазването на Конституцията, потвърди решение на Националната комисия за контрол върху финансирането на избори и политически дейности от декември миналата година, според което бившият президент и партията му Съюз за народно движение са допуснали преразход.

Поради това на партията няма да бъдат изплатени 11 милиона евро държавна субсидия.

Това влошава допълнително незавидното финансово положение на партията, допълва БТА.

В знак на протест вчера Саркози обяви, че напуска Конституционния съвет, в който бившите президенти членуват по право, за "да си върне свободата на словото".

В послание във Фейсбук днес той се ангажира да гарантира демократичната свобода на изразяване в страната си и призова поддръжниците си да го подкрепят.

"Длъжен съм да поема отговорностите си, ангажирайки се да гарантирам свободното демократично изразяване в страната ни. Призовавам ви да ми помогнете като се мобилизирате, както ще направя аз в името на тази цел", казва Саркози в посланието си, което завършва с линк към страницата за дарения на партийния уебсайт.

Решението на Конституционни съвет няма аналог в историята. Всички парти с изключение на тази на Саркози получиха компенсацията си от държавата.

Според Саркози ситуацията застрашава политическата формация, „призвана да подготви така необходимата смяна на властта на социалистите".

Това е първото публично политическо изявление на бившия президент, откакто през май 2012 г. изгуби изборите за втори мандат и обяви, че се оттегля от голямата политика, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Днешното му послание може да се разглежда донякъде като заявка в перспективата на президентските избори през 2017 г., отбелязва АФП.

Година след изборното поражение на Саркози дясната опозиция остава без безспорен лидер и ясна политическа линия, особено на фона на възхода на крайнодесния Национален фронт.