Саркози похвали Европа за разрешаването на руско-грузинския конфликт
Саркози похвали Европа за разрешаването на руско-грузинския конфликт / снимкa: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози, който е ротационен председател на ЕС, оправда днес пред Европейския парламент ролята си по време на кризата между Русия и Грузия, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Той заяви, че е постигнал мир, изтегляне на окупационна армия и провеждане на международни преговори.

"Европа постигна мир, Европа постигна изтегляне на окупационна армия и Европа постигна международни преговори", заяви Саркози в отчета си за свършената работа по време на мандата си като президент на ЕС пред евродепутатите в Страсбург. "Струва ми се, че дълго време Европа не е имала такава роля в подобен конфликт", заяви френският президент, като същевременно призна всички "недостатъци", "двусмислия" и "компромиси" на нейните действия.

"Считам, че ние постигнахме максимално възможното", каза още Саркози. "Избегнахме катастрофата на косъм, но благодарение на една решителна Европа тя не се случи, въпреки че беше необходимо дълго време, за да се успокои напрежението в този регион на света", подчерта той. "Преговорите в Женева за бъдещия статут на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия започнаха.

Казват, че те започват трудно, но кой можеше да си представи нещо друго? Важното е, че те започнаха", завърши Саркози.