Саркози отрече да е искал да продаде ядрен реактор на Кадафи
Саркози отрече да е искал да продаде ядрен реактор на Кадафи / снимка: Reuters

Френският президент Никола Саркози отрече твърденията на бившия изпълнителен директор на френската ядрена компания "Арева" Ан Ловержон, че е искал да продаде атомен реактор на бившия либийски лидер Муамар Кадафи до средата на 2010 година, съобщи Ройтерс.

"Никога не е ставало въпрос за продажба на реактор на Кадафи", каза Саркози по радио "Франс ентер". "Смея да твърдя, че ако на света има един държавен глава, който да не е имал връзки с Кадафи и който да не е отговорен за неговата съдба, това съм аз", заяви той.

Ловержон, която оглавяваше "Арева" до 2011 година, беше главен съветник на социалистическия президент Франсоа Митеран и е сочена за министър в бъдещо правителство на социалистите, ако техният кандидат за президент Франсоа Оланд спечели изборите, отбелязва БТА.

Твърденията й се разглеждат като политическа атака срещу Саркози в момент, когато той се опитва да увеличи подкрепата си за изборите, които според социологическите проучвания ще бъдат спечелени от Оланд на втория тур на 6 май.