Саркози обяви планове за реформа на френската болнична система
Саркози обяви планове за реформа на френската болнична система / снимка: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози обяви плановете си да подобри ефикасността на френските държавни болници, като ги раздели в регионални групи.

Планът, който ще засегне 1,1 млн. френски здравни работници, ще даде на директорите на болници повече отговорност по въпроси като подбора на персонал и ще обвърже част от заплащането им с резултатите. Според проекта ще бъдат създадени „регионални болнични общности“, които ще обменят услуги помежду си.

„Трябва да спрат опитите на всяка болница да се занимава със всичко“, каза Саркози в изказване по повод промените, направено по време на посещението му в източна Франция. Френската система на публично финансиране на здравните грижи е една от най-развитите в Европа, но според правителството болниците трябва да се адаптират към нуждите на застаряващото население и да улеснят достъпа на хората до лечение. Властта подчерта, че болниците няма да бъдат принуждавани да се обединяват в регионални групи, а ще им се предложен финансов стимул, за да го направят.