Саркози обеща сътрудничество без граници на Ирак
Саркози обеща сътрудничество без граници на Ирак / снимка: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози, който пристигна на изненадващо посещение в Багдад, предложи на иракското правителство "сътрудничество без граници" за възстановяването на страната от войната и насилието, предаде Франс прес. Саркози акцентира върху сътрудничеството в областта на икономиката и сигурността.

"Тук съм, за да изразя готовността на Франция да участва в развитието на икономиката на Ирак, както и във възстановяването на инфраструктурата", заяви Саркози пред журналисти в присъствието на иракския си колега Джалал Талабани. Френският президент обеща помощ и в областта на енергетиката.

"Можем да помогнем и за формирането на политическата класа, на ефективна полиция и сили за сигурност, както и да сътрудничим за обучението и въоръжаването на иракската армия. Можем също така да помогнем в дипломатически план", добави той, цитиран от БТА.

Френският президент изрази одобрението си за успешно произведените местни избори в Ирак миналия месец, които преминаха без значителни изблици на насилие, предаде Асошиейтед прес. "Изборите бяха много, много успешни. Франция вярва в единството на Ирак, а светът се нуждае от силен Ирак", заяви той на пресконференция след срещата си с Талабани.

Саркози призова другите европейски лидери да последват примера му и да възстановят връзките си с Ирак, които бяха нарушени с войната от 2003 г. "Искаме да насърчим всички европейски страни да дойдат тук. В интерес на Европа е да протегне ръка и да подкрепи мира", заяви той.

Визитата на Саркози е първата на френски президент в Ирак, съобщи Елисейският дворец. Тя не е била обявена предварително от съображения за сигурност. Това е също първото посещение на западен ръководител от страна, която не е член на международната коалиция, свалила Саддам Хюсеин от власт през 2003 г.

Саркози ще разговаря и с иракския премиер Нури ал Малики, преди да продължи близкоизточната си обиколка в Оман, Бахрейн и Кувейт. Целта й е да укрепи позициите на Франция в трите страни от Персийския залив, където американското влияние е много силно, отбелязва Франс прес.