Саркози не искал повече да е политик
Саркози не искал повече да е политик / снимка: БГНЕС, архив

Бившият френски президент Никола Саркози в четвъртък гневно отхвърли твърденията за корупция, които застрашават политическата му кариера.

Това бе първата му публична реакция във връзка със скандала за телефонно подслушване. Бившият държавен глава за първи път официално отговори на въпрос за собственото му политическо бъдеще и възможността да бъде номиниран за президентските избори през 2017 година.

"Нямам желание да участват в днешния политически живот на страната", казва той пред в. "Фигаро", цитиран от БГНЕС.

"Мисля, че е мой дълг да прекъсна мълчанието си. Ако го правя, то е защото свещените принципи на нашата република се потъпкват с нечувано насилие и с безпрецедентна липса на угризения", казва 59-годишният Саркози.

Негодуванието му се свързва със скандала около подслушването на телефона му.

В началото на март стана ясно, че следователите подслушвали разговорите на бившия президент и неговия адвокат Тиери Херцог. Това е направено в хода на разследването за корупция при финансирането на президентската кампания на Саркози през 2007 година.

Според получената информация бившият президент се опитал да окаже влияние върху хода на разследването и да се стигне до прекратяването му.

Саркози отхвърля обвиненията и настоява за прозрачно разследване на всички обстоятелства. Той добави, че никога не е странял от сътрудничество с правосъдието и никога не би си позволил да бъде "над закона".