Саркози може да се върне в политиката
Саркози може да се върне в политиката / BGNES, архив

Бившият френски президент Никола Саркози намекна, че може да се завърне в политиката, не само воден от желание за власт, но и от чувството си за дълг към френския народ.

Десният Саркози, победен от социалистическия президент Франсоа Оланд през май, заяви пред седмично бизнес списание, че вероятно няма друг избор освен да се завърне.

"За съжаление ще дойде време, когато въпросът вече няма да е "Искате ли?", а "Имате ли друг избор?", заяви Саркози в интервюто, което ще бъде публикувано в утрешния брой на списанието.

"В този случай вече няма да мога да казвам: "Щастлив съм, водя дъщеря си на училище, ходя на конференции по цял свят. В този случай от мен ще се изисква да се върна. Не защото го искам, а воден от дълга, единствено заради Франция", допълни бившият фрески президент, цитиран от БГНЕС. Саркози, който претърпя поражение на изборите през май след петгодишен мандат, се оттегли от политиката, като заяви, че иска да прекарва повече време със съпругата си, бившата манекенка Карла Бруни, и новородената си дъщеря Джулия.

Оттогава неговата дясна партия Съюз за народно движение не успява да му намери наследник, разкъсвана в избора си между бившия премиер на Саркози Франсоа Фийон и лидера на партията Жан-Франсоа Коп. Изявлението на бившия президент идва в момент, когато Оланд регистрира рекордно ниско одобрение, тъй като не успява да съживи изпадналата в застой икономика на Франция и да спре нарастващата безработица.

Изследване на института ИФОП, публикувано тази седмица, показа, че едва 37% от французите одобряват работата на Оланд, което представлява спад от 6 на сто спрямо миналия месец.