Саркози, Меркел и Камерън призоваха Мубарак да започне процес на промяна
Саркози, Меркел и Камерън призоваха Мубарак да започне процес на промяна / Reuters

Трите европейски сили Франция, Германия и Великобритания призоваха египетския президент Хосни Мубарак да започне "процес на промяна" в отговор на "легитимните искания" на своя народ и да "избегне на всяка цена употребата на насилие срещу цивилни", предаде Франс прес.

"Ние сме остро обезпокоени от събитията, които наблюдаваме в Египет. Признаваме ролята на умерен фактор, която президентът Мубарак играе от много години в Близкия изток. Сега искаме от него да покаже същата тази умереност при действията си в сегашната ситуация в Египет", пишат в обща декларация, разпространена от Елисейския дворец, френският президент Никола Саркози, германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Дейвид Камерън.

Саркози е разговарял по телефона с Мубарак.

В интервю за катарската сателитна телевизия Ал Джазира лидерът на светската опозиция Мохамед ел Барадеи заяви, че управляващият режим в Египет, начело с президента Хосни Мубарак, не е успял да изпълни исканията на своя народ и затова трябва да си отиде. Барадеи обвини Мубарак, че не е способен да се вслуша в гласа на гражданите, които искат от него да подаде оставка. Необходимо е египетското правителство да се съставено от представители на народа, а конституцията да бъде демократична, призова бившият генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и лауреат на Нобеловата награда за мир за 2005 г.

Барадеи определи като недостатъчна мярка назначаването за вицепрезидент на началника на разузнаването Омар Сулейман и за нов премиер на Ахмед Шафик.

Съединените щати трябва да изберат между народа и управляващия режим в Египет, подчерта той.