Саркози: Конфронтация между Русия и ЕС е безумие
Саркози: Конфронтация между Русия и ЕС е безумие / снимка: БГНЕС

Френският президент Никола Саркози заяви, че конфронтацията между Русия и ЕС би била безумие. "Европейският съюз и Русия не трябва да се изолират взаимно и да допуснат ново разделение на Европа и нова студена война", заяви Саркози на Конференцията за световна политика, организирана във френския град Евиан от Френския институт за международни отношения.

Саркози призна, че връщането на Русия на международната сцена е предизвикало опасения у някои страни и че Русия може да остане с впечатление, че западните държави я пренебрегват като равноправен партньор. "Трябва да се отдаде дължимото на Русия, изминала много сериозен път за едно поколение след 70 години тоталитаризъм", призова френският президент.

Като отбеляза, че днес Русия е един от основните икономически партньори на ЕС, той й предложи да се опира на Европа при модернизирането на икономиката си. "Конфронтацията би била безумие", заяви Саркози. В същото време той отбеляза, че има съществени разногласия по редица въпроси. Френският президент се съгласи, че агресията на Грузия "е била грешка", но нарече руската реакция срещу нея "непропорционална", а признаването на независимостта на Южна Осетия и Абхазия - "неприемливо".