Саркози и Роаял в разгорещен диспут преди втория тур
Саркози и Роаял в разгорещен диспут преди втория тур / снимки: БГНЕС
Двамата претенденти на предстоящия в неделя балотаж на президентските избори във Франция – кандидатът на управляващата десница Никола Саркози и социалистката Сеголен Роаял, влязоха в разгорещен диспут без никакви отстъпки по време на снощния телевизионен дебат помежду им, предаде „Франс прес”. Дебатът продължи с 40 минути повече от предвидените 2 часа.

Предварително бе предвидено двамата финалисти да обсъдят седем теми – Франция; Републиката и институциите; икономическите и социалните въпроси; образованието, изследванията и околната среда; семействата; екологията и устойчивото развитие; Европа и международните въпроси. Дебатът бе воден от двама журналисти, като в студиото нямаше публика.

Социалистката обвини кандидата на десницата в политическа неморалност. Саркози не остана длъжен на Роаял и на свой ред я упрекна, че си изпуска нервите. Един президент трябва да е спокоен, подчерта той. Двамата влязоха в остри сблъсъци, особено за икономиката, социалната сфера и сигурността. Роаял отправи остри критики срещу Саркози, че като министър на вътрешните работи не се е справил с престъпността, а той пък отхвърли икономическата й програма. Между двамата прехвърчаха искри, когато десният кандидат се обяви против въведената още при управлението на социалистите 35-часова работна седмица.

Опонентите влязоха в спор и за кандидатурата на Турция за членство в Европейския съюз. Саркози отново се обяви против приемането на тази страна, която, по думите му, принадлежи не към Европа, а към Мала Азия. Членството на Анкара ще е опасно за равновесието в света и ще засили ислямизма вътре в съюза, предупреди той. Роаял заяви, че е необходима пауза в разширяването, но че процесът на преговори с Турция трябва да продължи.

По въпроса за европейската конституция, отхвърлена на референдум във Франция през 2005 г., кандидатът на десницата повтори, че е за изготвяне на опростен договор, който да бъде ратифициран по парламентарен път. Социалистката се обяви за нов референдум, когато му дойде времето.

Сред малкото въпроси, по които Саркози и Роаял постигнаха известно съгласие, бе кризата с иранската ядрена програма. И двамата се съгласиха, че ситуацията е опасна и се обявиха за твърд подход към Ислямската република.

Според някои изчисления аудиторията на дебата е била 20 милиона души, сравнима с тази на финалите на световните и европейски първенства по футбол. Франс прес отбелязва, че пряката дискусия със Саркози е била може би последният шанс на Роаял да промени нещата в нейна полза.