Саркози и Роаял ще се борят за президентския пост на 6 май
Саркози и Роаял ще се борят за президентския пост на 6 май / netinfo
Кандидатът на десницата на президентските избори във Франция Никола Саркози получи 31,11 на сто от гласовете на първия тур в неделя, а кандидатката на социалистите Сеголен Роаял -25,84 на сто от гласовете, според окончателните резултати, предаде агенция Франс прес, позовавайки се на министерството на вътрешните работи.

Не са преброени само гласовете на французите, дали своя вот в чужбина.

Според резултатите на трето място е центристът Франсоа Байру, който получава 18,55 на сто,а на четвърто лидерът на крайната десница Жан Мари льо Пен - 10,51 на сто.

Останалите осем кандидати получават между 0,34 и 4,11 на сто от гласовете на около 44 милиона френски избиратели.

Вторият тур на изборите, на който ще се явят Саркози и Роаял ще бъде на 6 май. На 2 май двамата ще имат телевизионен дебат.

Привържениците на Саркози и на Роаял празнуваха до късно победата на своите кандидати на първия тур на изборите.

Стотици привърженици на Саркози се събраха в голяма концертна зала в центъра на Париж, на десния бряг на Сена, и с викове "Сарко президент" "Никола в Елисейския дворец" и аплодисменти посрещнаха резултатите от първия тур, според които Саркози получава малко над 31 на сто от гласовете на избирателите.

На левия бряг на Сена, в щаба на Роаял, също празнуваха победата, тъй като кандидатката на социалистите, която получи 25,7 на сто от гласовете, изостава само с пет процента от Саркози, което според нейните привърженици може да се промени на втория тур и представителката на социалистите може да стане първата жена президент на Франция.

Първите анкети обаче, направени по телефона веднага след оповестяването на първите резултати, показват, че на втория тур Никола Саркози ще получи между 52 и 54 на сто от гласовете, а Роаял - между 46 и 48 на сто.

Според резултатите от допитванията на втория тур на 6 май Саркози и Роаял ще си поделят гласовете на центриста Франсоа Байру, а над 75 на сто от избирателите на крайнодесния Жан-Мари льо Пен ще подкрепят Саркози.

В първото си изказване пред своите привърженици в Париж 52-годишният Саркози обяви, че има желание "да обедини френския народ около една нова френска мечта".

От Мел, в Западна Франция, където е нейният избирателен район, Сеголен Роаял призова за обединение на втория тур на тези, които "се припознават" в нейната програма за "реформиране на Франция без бруталност".

Трима от левите кандидати за президент призоваха избирателите си да подкрепят на втория тур Сеголен Роаял. Кандидатът на комунистическата партия Мари -Жорж Бюфе, Арлет Лагийе от партия Работническа борба и кандидатката на Зелените Доминик Воане в първите си изявления, след като станаха ясни резултатите от изборите, се обърнаха към избирателите си с призива да подкрепят на втория тур Роаял. Бюфе заяви, че Саркози е опасен човек, който трябва да бъде победен.

Известният активист на антиглобалисткото движение Жозе Бове също призова поддръжниците си да подкрепят Роаял на втория тур.

Лидерът на крайнодесния Национален фронт Жан-Мари Льо Пен, оцени факта, че остана четвърти, получавайки 11 на сто от гласовете на избирателите, не като поражение, а като "отсъствие на победа". Той каза, че ще обяви на 1 май, препоръката си кого да подкрепят неговите привърженици и ги посъветва да се веселят, да пият, хапват, пеят и танцуват, като даде пример, правейки няколко танцови стъпки със съпругата си Жана.

Засега центристът Франсоа Байру, който с 18 на сто от гласовете на избирателите се класира трети, не е съобщил ще призове ли привържениците да подкрепят Саркози или Роаял. Усмихнат, въпреки поражението си, Байру каза, че френската политика никога вече няма да бъде каквато бе досега. Най -после във Франция има център, силен и независим, заяви той.

Френският министър на вътрешните работи Франсоа Бароен каза, че на първия тур на президентските избори е била отбелязана рекордна активност - участвали са около 85 на сто от избирателите, което е съпоставимо с изборите през 1965 година, когато държавният глава на Франция за първи път е бил избиран пряко чрез тайно гласуване.

Тази изключителна мобилизация на французите показа, че те в пълна степен осъзнават важността на изборите за бъдещето на страната, каза Бароен на пресконференция в пресцентъра на министерството, което отговаря за организацията и протичането на изборите. Вторият важен резултат от първия тур е отстъплението на екстремистите в сравнение с успеха им на изборите през 2002 година, каза той. Французите направиха ясен и безспорен избор в полза на отговорността, заяви вътрешният министър.

Чуйте в звуковия файл коментара на журналиста Атанас Чубанов - от вестник "Парижки вести", в предаването Дарик кафе, за първия тур на президентските избори във Франция