Саркози и Роаял примамват центристите с отстъпки
Саркози и Роаял примамват центристите с отстъпки / netinfo

Претендентите за президентския пост на Франция Никола Саркози и Сеголен Роаял предложиха отстъпки, за да привлекат гласовете на центристите, предаде Франс прес.

В обръщението си към 20-те хиляди свои привърженици, събрали се на стадион "Берси" в Париж, кандидатът на десницата Саркози, който според социологическите проучвания води пред Роаял, заяви, че иска да обедини френските гласоподаватели.

В близо двучасова реч Саркози отправи рязка критика към левите сили и особено към онези, които станаха част от политическия живот на Франция след студентските вълнение през 1968 г., отбелязва ИТАР-ТАСС.

Според Саркози точно тези хора са виновни за повечето от проблемите на страната - провала на образователната система, упадъка на гражданското съзнание и морала, както и за настъплението на "властта на парите".

Бившият министър на икономиката и финансите, който в последните години заемаше поста вътрешен министър, потвърди намерението си да води безкомпромисна борба с престъпността, да регулира строго имигрантския поток и да не допуска нарушаване на етичните правила в бизнеса.

За да спечелят балотажа на 6 май, Саркози и Роаял трябва да привлекат на своя страна част от 7-те милиона французи, гласували на първия тур за центриста Франсоа Байру, останал трети.

В търсене на допълнителна подкрепа Саркози каза, че ще обмисли въвеждането на известно пропорционално представителство на френските избори, за което настояват както центристите, така и крайната десница.

Поемам ангажимента да обединя всички политически сили и да обсъдя с тях възможността за въвеждане на известно пропорционално представителство в Сената и Националното събрание, посочи той, говорейки за горната и долната камара на парламента.

Френската избирателна система облагодетелства по-големите партии и силното управляващо мнозинство, свеждайки участието на много фракции до няколко депутатски места, а партии като крайнодесния "Национален фронт" биват напълно лишени от представител в парламента.

С намерение да предразположи електората на Байру, Роаял предприе необичаен ход - да се появи в телевизионни дебати с него в събота. Саркози обаче отказа да участва в публични дебати с Байру.

Пред телевизия "Канал Плюс" Роаял отбеляза, че не изключва възможността, в случай че бъде избрана, да назначи Байру за министър-председател, и че е готова да направи промени в програмата си.