Саркози и Путин ще се срещнат във вторник в Москва
Саркози и Путин ще се срещнат във вторник в Москва / БГНЕС
Президентите на Франция Никола Саркози и на Русия Владимир Путин ще имат за първи път двустранна среща в Москва във вторник. И Путин, и Саркози са известни с прагматичността и прямотата си, което може да им помогне да работят заедно въпреки острите дипломатически различия, прогнозира Ройтерс.

Сред темите, които ще разискват, са сътрудничеството в енергетиката, иранската ядрена програма и бъдещето на сръбската сепаратистка област Косово. "Визитата е още по-важна за Русия, защото през последните месеци Франция засили външнополитическата си активност", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред Ройтерс. "Русия и Франция трябва да обсъдят редица важни проблеми. По някои от тях позициите ни са близки или съвпадащи, но не е тайна, че има въпроси, по които подходите ни се различават", добави той.

Париж е за независимост на Косово, докато Москва подкрепя Сърбия, която отхвърля самостоятелна държава на територията с албанско етническо мнозинство, напомня Ройтерс.

"Готови сме да приемем всяко алтернативно решение, стига то да бъде одобрено от страните", каза в петък говорителят на Саркози – Давид Мартинон в отговор на въпрос за Косово.