Саркози и Оланд организират дуел на митингите в Париж
Саркози и Оланд организират дуел на митингите в Париж / снимка: Reuters

Двамата основни конкурентни в президентската надпревара във Франция - настоящият държавен глава и кандидат на десницата Никола Саркози и кандидатът на социалистите Франсоа Оланд, организират в Париж "дуел на митингите", предаде Франс прес. Саркози и Оланд ще се стремят да привлекат колкото се може повече привърженици на проявите си.

Митингът на Саркози ще е на площад "Конкорд" в Париж, докато този на Оланд пред двореца "Венсен", в югоизточната периферия на столицата.

Първият тур на изборите е идната седмица.

Според социологическите проучвания битката между Саркози и Оланд ще е оспорвана. Проучванията дават преднина ту на единия, ту на другия от двамата кандидати, като процентите са 28 срещу 27.

С наближаването на първия тур на президентските избори във Франция експертите правят всевъзможни профили на 10-те кандидати за президент. Най-новият от тях е спортен профил, от който става ясно, че 8 от 10-те претенденти са запалени спортисти, пише в. "Фигаро".

Настоящият държавен глава и кандидат на десницата Никола Саркози е почитател на джогинга и на колоезденето, на които той отделя време всяка сутрин.

Неговият основен опонент, кандидатът на социалистите Франсоа Оланд е страстен фен на футбола. Точно както и Филип Путу, кандидатът на Новата антикапиталистическа партия, представляваща френската работническа класа.

В редиците на центристите Франсоа Байру е почитател на конните спортове и в провинциалното си имение отглежда коне.

Крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен обича плуването и алпийските ски дисциплини. Кандидатката на френските Зелени Ева Жоли се занимава с пилатес гимнастика.

Другата кандидатка на френските работнически среди, представителката на партията Работническа борба Натали Арто практикува усърдно волейбол, допълва БТА.

Привърженикът на идеите на Шарл де Гол - Никола Дюпон-Енян, обича да плува и да кара колело.

Единствените, които не се занимават със спорт са радикалният ляв кандидат Жан-Люк Меланшон и политикът и есеист Жак Шьоминад. Последните двама запълват свободното си време с други хобита. Меланшон се занимава с градинарство и обича да чете криминални и научнофантастични романи, докато Шьоминад обича да бере гъби, почитател е на архитектурата и на класическата музика.

Страстен почитател на литературата /Милан Кундера и Карлос Фуентес/, както и на киното е и Натали Арто, докато по архитектурата си пада още и Дюпон-Енян. Байру също обича да чете, главно творби на Шарл Пеги.

Ева Жоли също обича книгите, но да ги пише, а не да ги чете. Тя е автор на криминален роман. А докато не пише, гледа внуците си.

Когато не слуша песните на третата си съпруга Карла Бруни, Никола Саркози събира марки и пуши пура.

За Марин Льо Пен свободното време означава да се посвети на фотографията.