Сапатеро е решен да сложи край на насилието на ЕТА
Сапатеро е решен да сложи край на насилието на ЕТА / netinfo
Испанският премиер социалист Хосе Луис Родригес Сапатеро обяви, че "повече от всякога" е изпълнен с решимост да "приключи с насилието на ЕТА", по повод атентата на баските сепаратисти с кола бомба на мадридското летище "Барахас" на 30
декември, предаде Франс прес.

Този толкова жесток акт засилват енергията и решимостта ми да допринеса за край на насилието, за постигане на мир, заяви испанският министър-председател по време на днешната си обиколка на мястото на атентата.

"Никой и нищо, в това число и преживяното от нас на 30 декември, не може да лиши испанците от правото на живот без бомби и насилие", допълни Сапатеро.

"Твърдо съм убеден, че ще успеем", посочи още премиерът, акцентирайки, че за постигането на тази цел той разчита на съдействието на всички граждани и политически партии.

В събота, деня на атентата, Сапатеро обяви "прекратяване на всички инициативи" от мирния процес с ЕТА, стартирал след обявеното от сепаратистите на 22 март м.г. "прекратяване на огъня".

Испанският премиер не посочи как възнамерява да сложи край на насилието на ЕТА, отговорна за смъртта на 850 души през 38-те години на терористична кампания за независимост на Страната на баските.