Самоубийства сред деца след екзекуцията на Саддам
Самоубийства сред деца след екзекуцията на Саддам / netinfo

От различни държави постъпва информация за самоубийства на деца, които са видели по телевизията или в интернет екзекуцията на бившия иракски лидер Саддам Хюсеин.

Всички загинали са на възраст между 10 и 12 години и са били открити обесени. Подобни случаи е имало в Пакистан, САЩ, Индия, Турция, Египет и Саудитска Арабия.

Специалисти смятат, че видяното е оказало много силно влияние на детската психика, която не може да осъзнае до края последствията от насилието и смъртта.

Междувременно правозащитната организация „Амнести интернешънъл” осъди екзекуцията в Ирак на двама близки сътрудници на Саддам Хюсеин - Барзан ат Тикрити и Ауад ал Бандар, предаде Франс прес.

"Саддам Хюсеин и сътрудниците му със сигурност трябва да носят отговорност за ужасните престъпления срещу човешките права, извършени от правителството му. Това обаче трябваше да стане чрез справедлив процес и без да се прибягва до смъртната присъда, която е грубо посегателство срещу правото на живот. Информацията, че главата на Барзан ат Тикрити се е отделила от тялото му при обесването, само подчертава бруталността на това и бездруго жестоко, нечовешко и унизително наказание", се казва в изявление на световната правозащитна организация.

Екзекуциите на Саддам Хюсеин и на двамата му сътрудници навредиха на инициативите за национално помирение в Ирак, заяви европейският комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер, цитирана от Ройтерс.

Важно е Ирак да реши проблемите от миналото си чрез съдебни процеси, каза тя, но ЕС е против смъртното наказание, а и начинът на извършване на екзекуциите е контрапродуктивен.