Саморазправа между шофьори заради Юбер в Брюксел
Саморазправа между шофьори заради Юбер в Брюксел / Guliver/Getty Images

Таксиметров шофьор и няколко неустановени негови съучастници са нападнали автомобили, предлагащи услугата Юбер (Uber) в града, съобщиха местните медии, като се позоваха на данни от полицията.

При саморазправата няколко автомобила са понесли щети, а на един от нападнатите е бил откраднат смартфон. По случая е задържан таксиметров шофьор, който е признал вината си. Той е регистриран по-рано за хулиганство.

В началото на месеца в Брюксел се състоя протест на около 1000 таксиметрови шофьори с искането услугата Юбер за "споделяне на пътуването" между граждани с помощта на приложения за смарт устройства да бъде напълно забранена в града. Местните власти не са узаконили Юбер, но възнамеряват да определят някаква квота за подобна дейност.

Телевизионен репортаж сравни обичайната таксиметрова услуга с възможността да се пътува с някое от такситата на Юбер. Сравнението показа, че за пет километра обичайното такси струва 16 евро, а с Юбер - 10 евро. Представители на таксиметровите превозвачи коментираха, че разликите в цените за превоз на километър идват от това, че при Юбер не се плащат ДДС и осигуровки и това създава нелоялна конкуренция.

Юбер действа на основата на мобилно приложение, а шофьорите на нетрадиционните таксита управляват собствените си автомобили, когато имат желание. Единственото изискване е да разполагат с приложението, да имат регистрация в системата и да се свържат с нея, когато искат да работят, за да получават поръчки.

Източник: БТА